XVI Obert Internacional d’escacs Foment Martinenc – Ronda 1

Per fi va arribar el dia més esperat, el de posar els rellotges en marxa a l’obert. Aquest any el nostre torneig és encara més especial per nosaltres, ja que porta el nom de qui va ser durant molt anys el president i el motor del club d’escacs Foment Martinenc. Volíem omplir el local de jugadors com a homentage a Josep Paredes, i fins i tot vam haver de penjar el cartell de “complet” amb 217 jugadors i deixar a gent en llista d’espera.

El torneig ha començat amb la presència de la Montse, la vídua d’en Josep, qui va rebre un obsequi i nombroses mostres d’estimació. Així mateix, tots els participants van rebre un fullet amb informació sobre en Josep i la seva aportació als escacs catalans en general i al nostre club en particular.

Aquest any l’obert presenta algunes novetats respecte a l’edició anterior. Degut a la nova situació amb les llicències catalana i espanyola, hem dividit el torneig en tres grups: el Grup A serà vàlid per Elo FIDE (la qual cosa ens ha creat alguns maldecaps administratius…) i Elo FCE, i els grups B i C només per Elo FCE. Altres característiques que defineixen el nostre torneig no varien: totes les partides es publicaran setmanalment i sempre hi haurà (com a mínim) un titulat disposat a analitzar les partides un cop acabades. A més a més, està prevista la realització de dues classes obertes a tots els participants, en diumenge, dates que confirmarem el més aviat possible.

Al Grup A hem tingut la baixa del campió de 2013, el GM Miguel Muñoz, que finalment no podrà jugar aquest any. Els principals favorits al triomf final són els MIs Lázaro Lorenzo i el nostre costa-riqueny Leonardo Valdés. Altres aspirants són els forts jugadors Luis Alberto Gómez, Lluis Oms i el campió de Catalunya sub18, Carles Díaz. Tots van guanyar sense problemes a la primera ronda, amb estils molt diferents.

La partida més espectacular de la ronda 1 en aquest grup ha estat l’empat entre Artur Valls i Federic Catarineu. Al nostre torneig no hi ha límit de jugades per acordar taules i, si totes són així d’emocionants, seran sempre benvingudes.

El Grup B omplia la sala d’escacs del Foment Martinenc i està encapçalat per un dels últims en inscriure’s al torneig, Héctor Hernández. Sergi Torres va derrotar al segon taulell al prometedor Llibert Céspedes en una altra partida que us recomano analitzar amb temps. Còmoda victòria per a Bernat Fuertes al tercer taulell i la primera sopresa la trobem al quart, on un altre nano, Marcel Claramunt, va signar un empat davant Fernando González malgrat jugar una bona estona amb un minut o menys al rellotge.

El Grup C és el més nombrós i caldrà apuntar molts noms que donaran què parlar al futur. Moltíssimes sorpreses a la primera ronda i altres partides, com a la de Valentina Martos o la de Sonia Gómez, que es van capgirar.

No vull finalitzar aquesta primera crònica sense mencionar especialment a alguns clubs: al Peona i Peó, perquè ha tornat a enviar-nos un exèrcit de jugadors i jugadores (i espectadors! xD), a l’Espiga de Les Corts (club fundat pel Josep Paredes) per retornar la visita que els vam fer en novembre, al Sant Martí per cedir-nos material d’urgència abans del seu trascendental Playoff (molta sort, nois!!!!!) i al Vila Olímpica per la seva col·laboració (molta força, Jorge!!!!)

Tenim per davant vuit dissabtes més on passaran moooooltes coses que us narrarem puntualment aquí. Fins la propera setmana!

Patricia Llaneza