Crònica ronda 5

Hem superat l’equador del torneig amb una situació molt diferent en cada grup. També comencem a patir la calor d’aquesta època de l’any i tenim una bona notícia per als papàs i mamàs: terrassa 🙂

Al grup A l’empat entre Cristian Fernández i Arturo Vidarte (típiques taules de líders en… oh, wait! 167 moviments) ha propiciat un reagrupament al capdavant de la classificació: el GM Miguel Muñoz ja ha recuperat el punt perdut per la seva absència a la ronda 2 i Dani Garrido i Luis Alberto Gómez completen el grup de 4 punts.

Al primer taulell semblava que Cristian tenia certa pressió, però Vidarte va anar consolidant la seva posició i va jugar de forma més activa. Posteriorment Cristian va arriscar massa i arribar a un final delicat amb peó de menys, on va entregar el seu alfil per treure chances de victòria al seu rival. Vidarte va intentar sense èxit trencar la defensa del jugador del Mollet fins més o menys les 10 de la nit.

Miguel Muñoz va passar per sobre d’Artur Valls, qui va deixar massa dèbils les caselles blanques. Dani Garrido va anar acumulant avantatges a poc a poc fins provocar l’errada definitiva de David Guix. Luis Alberto Gómez va guanyar un final de dames d’aquests que sembla que és impossible guanyar però que són complicats de defensar en partida llarga i amb poc temps.

Sense dubte la partida del dia va ser la de Víctor Vehí i Guillem Porta. Un altre cop el jove del Colon va sortir molt bé d’una Najdorf, i a més a més amb un gran avantatge de temps. El final de dos torres contra la dama de Vehí semblava decidit, però Porta va ometre una opció de doblar torres a setena i forçar el pas a un final de reis guanyat i Vehí va aconseguir salvar mig punt amb escac continu.

Altra partida maratoniana amb desequilibri material va ser Delgado-Vargas. Després de 5 hores de joc, Vargas no va trobar el camí per obrir la fortalesa d’alfil i cavall contra dama.

Al grup B Magí Bernat és líder en solitari amb 4,5 punts. El jove jugador del Catalunya no va donar opcions a Conxita Canela, qui es va trobar ben aviat amb problemes de desenvolupament.

Bon dia per al Diagonal Mar: al segon taulell, Manel Quiles de Pineda va forçar massa a un final de torres fins aconseguir perdre el punt sencer contra Fernando González i al tercer taulell, Óscar González va tenir la partida totalment controlada, després no tant i fins i tot va estar a punt de perdre abans d’arribar a un final de torres guanyat. Quatre punts per a pare i fill, tercer i segon.

No sé si explicar a aquesta crònica que al grup B s’ha jugat una partida espectacular plena de sacrificis a l’enroc… No diré noms, la podeu buscar 😉

Al grup C encara hi ha dos jugadors amb el 100 %: 5 victòries per a Álvaro Roa i Rafael Ylla. El primer va guanyar una partida estranya on va sortir d’una posició complicada. En canvi, el segon va assolir una bona posició contra l’obertura excèntrica del seu rival i posteriorment va imposar els seus peons d’avantatge sense problemes.

Partida Espejo-Staromiejski del grup C. Chessbase recomana 25.exf4, la jugada que va fer el blanc. Segur que és una bona idea? I com juga el negre contra 25.hxg4?